Slecht nieuws voor voetbalclubs in zwaar weer. Zelfs de eigen supporters staan in overgrote meerderheid negatief tegenover het idee dat lokaal belastinggeld ten goede komt aan de plaatselijke betaald voetbalclub.
PSV, NAC en Vitesse. Zomaar drie clubs die de afgelopen jaren werden geholpen of zelfs gered door de lokale overheid. Vaak gebeurde dit na druk van supporters die zich roerden tijdens gemeenteraadsvergaderingen of zelfs overgingen tot het bedreigen van gemeenteraadsleden zoals in Breda in 2003.
Dat de overgrote meerderheid van de belastingbetalers niet enthousiast wordt als de gemeente de miljoenentekorten van betaald voetbalclubs aanvult, is te begrijpen.
Maar uit onder zoek van de Tilburgse economen Jan van Ours en Martin van Tuijl blijkt dat zelfs de supporters van de clubs zelf daar in meerderheid negatief tegenover staan.
Slechts een op de drie mannelijke supporters vindt dat de gemeente clubs in nood moet helpen. Onder vrouwelijke aanhangers is die steun nog kleiner: slechts 25 procent vindt het een goede zaak.
Geen nieuw Stadion voor Feyenoord
Inmiddels lijkt ook onder lokale politici zelf de laatste jaren het draagvlak voor steun aan het betaald voetbal af te brokkelen. De Rotterdamse gemeenteraad torpedeerde onder aanvoering van Leefbaar Rotterdam de plannen voor een nieuwe Kuip.
Een aantal andere voetbalclubs, HFC Haarlem, RBC, AGOVV Apeldoorn en SC Veendam gingen de laatste jaren ten onder. De betrokken gemeenten waren niet bereid (weer) de portemonnee te trekken.
PSV kreeg als een van de laatste clubs in Nederland steun van de gemeente. Eindhoven kocht in 2011 voor bijna 48,4 miljoen euro de voetbalgronden van de club en gaf deze in erfpacht weer aan PSV. Maar zelfs deze operatie kan nog een staartje krijgen, want de Europese Commissie onderzoekt op dit moment of er geen sprake was van ongeoorloofde staatssteun.
Bekijk hieronder het interview van Econtrack met de onderzoekers van de Universiteit van Tilburg.
Lees ook
'Ajax moet voorbeeld aan Feyenoord nemen'
Zo subsidieer jij Ajax, Feyenoord en PSV
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl